Pucuk Beruas
Pucuk Betik
Daun Kesum
Daun Kunyit
Daun Kaduk
Pucuk Ubi
Puding 1
Puding 2
Puding 3
Puding 4
Puding 5
Puding 6
Serai
SEMUA tumbuhan di atas adalah apa yang saya tanam sendiri. Semua di atas adalah antara yang diperlukan untuk membuat atau memasak botok-botok. Botok-botok enak dimakan bersama nasi. Bagaimana membuat botok-botok? Bentangkan sehelai daun pisang, susun sedikit pucuk ubi diikuti serba sedikit daun beruas, pucuk betik, daun kaduk, puding 1, puding 2, puding 3, puding 4, puding 5, dan puding 6. Curah kan sesenduk bahan B, iaitu campuran kerisek kelapa, halia, lengkuas, kunyit, serai, bawang putih, bawang merah yang ditumbuk halus, ditambah lagi daun kunyit, daun kesum dan daun selasih yang diracik halus, tambah sekeping ikan tenggiri dan rempah kari ikan, serta tambah sedikit garam gula. Tangkup di atasnya serba sedikit dedaunan di atas tadi, kemudian daun pisang dilipat seperti bungkus nasi lemak seterusnya dikukus sehingga masak. Dah siap masak, makanlah dengan nasi, Ya Salam! tak ada lauk lain pun tak apa.
Daun puding tu sebenarnya ada namanya tersendiri, tetapi saya tak tahu. Puding 3, orang panggil puding mangkuk. Botok-botok banyak dijual di pasar pagi, pasar malam, atau pasar tani di Johor. Pernah dijual di Bazar Ramadan di Bangi, Selangor. Kesedapannya bergantung kepada lengkap atau tidak bahan-bahan yang diperlukan. Akhirul-kalam, selamat berpuasa dan selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment